Ondubbelzinnige hofjesnaam
Hofje de Dubbelde Muts was gelegen in de Slagerspoort en aan de Kraaienhorstergracht (tegenwoordig Nassaulaan). De slagerspoort bestaat nog steeds. Het is op de plek waar deze uitkomt op de Nassaulaan één van de allersmalste steegjes van Haarlem.
waar kwam die naam vandaan?
De wat illustere naam van hofje de Dubbele Muts is ontleend aan een bezitster, Katharina van der Heyden, weduwe van Martinus Dubbelde Muts. Zij was één van de eerste regentessen van het Sint Jacobs Godshuis: een R.K. organisatie die zich inzette voor de armen.

Voorbeeld van een dubbele muts, uit de tijd lachen voor een foto nog niet gebruikelijk was
En de naam Dubbele muts? Een dubbele muts was een kledingstuk dat onderdeel uitmaakte van o.a. de Brabantse klederdracht. Een kledingstuk dus als achternaam die vervolgens de naam van een hofje werd.
Na haar dooddroegen de erfgenamen van Katharina in 1775 een huis op de Kraaienhorstergracht met daarachter drie huisjes in de Slagerspoort als geschenk over aan het St. Jacobs Godshuis om als hofje te worden bewoond.
Voorheen: Maritje Outgershofje
Die drie huisjes aan de Slagerspoort vormden er daarvoor, waarschijnlijk rond 1700 al, een hofje met de naam Maritje Outgershofje. Het was toen vernoemd naar een eerdere eigenaar. Waarschijnlijk rond 1736, ging het met het pand aan de Kraaienhorstergracht onder de naam De Dubbele Muts verder.
Uit aantekeningen in het archief van het hofje blijkt dat ene Guurtje Wouters de oprichtster van dat eerdere hofje is geweest. Maritje Outgers is een latere eigenares en naamgeefster van het hofje. Katharina van der Heijden, aan wiens echtgenoot de naam Dubbele Muts is ontleend, was de laatste privé persoon die het hofje bezat; want haar erfgenamen droegen het eigendom over aan Sint Jacob.
Één van vijf katholieke hofjes
In 1755 kwam het hofje dus onder de naam Dubbele Muts onder bestuur van de regenten van St. Jacob, de organisatie die door de eeuwen heen ook het bewind voerden over Hofje De Hemelpoort, Hofje van oud Alkemade of de twaalf apostelen, Jan Verwershofje en Deymanshofje. Van die vijf katholieke hofjes is er niet één meer over, alhoewel het Verwershofje later wel de functie van hofje heeft terug gekregen. Eeuwen later, in 1980, zou St. Jacob voor het symbolische bedrag van 1 gulden het Hofje van Loo overnemen, dit schilderachtige hofje bestaat wel nog steeds.
In 1894 is hofje De Dubbele Muts opgeheven, zijn de huisjes geveild en daarna verdwenen.