Troosteloos van buiten …
… groene oase van binnen
Het Zuiderhofje is gesticht bij besloten testament in 1640 door het echtpaar Jacques van Damme en Elisabeth Blinckvliet. Tot op heden is het besloten testament niet openbaar gemaakt en vermoedelijk bevindt het zich in het archief van het hofje. Wel bekend is dat het Hofje niet naar de oprichters genoemd mog worden en ook de eerste regent Slaghreegen zijn naam werd niet aan het hofje verbonden. Een gemiste kans, anders had Haarlem nu nog een hofje gehad met de illustere naam Slagregenhofje of anders het flitsend klinkende Blinkvliethofje. De stichters waren doopsgezind en het credo ‘bescheidenheid siert de mens’ deed in die hoek opgang.
In opdracht van echtpaar Van Damme Blinckvliet kocht Michiel Slaghreegen op 25 februari 1640 een huis met erf aan de Zuiderstraat om enkele woningen te laten bouwen ten behoeve van daartoe in aanmerking komende vrouwen van de doopsgezinde Vlaamse Blok, de grootste doopsgezinde gemeente in Haarlem.
In 1891 werd het Zuiderhofje volledig herbouwd naar ontwerp van Ant. J. Salm.
Het Zuiderhofje in Haarlem tegenwoordig
Het hofje is in 1981-1984 gerestaureerd en liep bij de herinrichting van de Raaks (rond 2010 bij de bouw van de ondergrondse parkeergarage, gemeentehuis etc. schade op). Sinds de restauratie in ’84 zijn er nog 14 woningen.
Toegang tot het Zuiderhofje
Alleen tijdens open monumentendagen. Adres: zuiderstraat 12. Ook is er een achteruitgang (poort) voor de bewoonsters naar het Doelenplein (in het verleden naar de verdwenen Boeresteeg). De achteringang is niet te bezichtigen: het doelenplein is tegenwoordig geheel afgesloten voor niet-bewoners.