Hofjes-functie in ere hersteld
Het Verwershofje aan de Ravelingsteeg werd 1599 gesticht door de weduwe van Willem Jansz Verwer. Het is dezelfde Willem Jansz die een uitvoerig dagboek bij hield van het Spaanse beleg (1572-1573) van Haarlem waardoor zoveel details over dit stukje van de 80 jarige oorlog nu nog bekend zijn.
Het Verwershofje tegenwoordig
Het oude hofje was in de jaren 30 zo vervallen dat nieuwbouw nodig was. Het huidige pand aan de Ravelingsteeg is gebouwd in 1935 en telt vier appartementen. Deze woningen verloren hun bestemming als hofje totdat het bestuur in 1993 besloot het pand de originele bestemming terug te geven.
In 1994 werd per notariële akte vastgelegd dat het pand weer een hofje werd. Haarlem had er weer een oud en toch nieuw hofje bij. De hofjeswoningen zijn nu beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen en vallen onder het beheer van het Sint Jacobs Godshuis/Hofje van Loo.
’t Verwershofje in beeld:
Het pand en tuin
Door de centrale voordeur in het midden van het pand stap je binnen in een brede hal die rechtstreeks doorgaat naar de ‘binnentuin’. Vanuit de hal gaan er links en rechts (achter een binnen-voordeur een trap omhoog naar de bovenwoningen die ruimer zijn de de twee benedenwoningen omdat er ook nog een zolderverdieping bij zit.
De twee benedenwoninkjes hebben elk een eigen achterdeur naar de ruime binnen- of achtertuin. Met een knipoog naar de oude hofjes bestaan deze deuren uit twee helften zodat ook alleen de bovenste helft geopend worden.
Toegang
Het hofje is te vinden aan de Ravelingsteeg nr 14 en net om de hoek in het Groot Heiligland is een (met een hek afgesloten) steegje dat een doorkijkje biedt het hofje in. Het hofje is gesloten voor publiek en omdat het geen officieel monument is opent het ook tijdens de Open Monumentendagen in september haar deuren niet.