Armenhuisjes achter statige gevel
Het Teylershofje werd gesticht in 1787 uit nalatenschap van Pieter Teyler van der Hulst, een schathemeltjerijke Haarlemmer die in zijde deed. Het werd ontworpen door architect Leendert Viervant die ook het ontwerp van de Ovale Zaal in het Teylers Museum op zijn naam heeft staan. Bijzonder aan het ontwerp is de ruimtelijke opzet voor de 24 huisjes. Rond een binnentuin met een grasveld waar het wasgoed gebleekt kon worden, staan vierentwintig huisjes. Het hof kent twee toegangen: een achteringang aan de Teylershofjesstraat die alleen voor bewoonsters is en de veel bekendere ingang aan de Koudenhorn. Deze statige entree van Teylers Hofje aan de Koudenhorn heeft een neoclassicistische façade met Dorische zuilen en een hekwerk van sier-smeedsel. Voordat hiervan de poort ’s avonds sloot moesten de bewoonsters binnen zijn.
Bewoonsters
Het hofje was bestemd voor eerzame arme dames van boven de zeventig, waarop niets af te dingen viel. Dit hofje wordt nog altijd bevolkt door vrouwen alhowel de leeftijdsgrens is vervallen.
Teylershof nu
Teylershof wordt nog altijd bestuurd door regenten maar het dagelijkse beheer is uitbesteed aan een Haarlemse woningbouwvereniging. Het hofje is vrij te bezichtigen (openingstijden op het hek) en fungeert als trouwlocatie. Uit de prachtige regentenkamer links van de entree wordt middels luiken aan de binnenzijde het zonlicht geweerd. Met o.a. open monumentendag openen de regneten de deuren en de luiken en doen ze alles wat ze weten over het hofje uit de doeken.
Toegang
De imposante ingang is te vinden aan de Koudenhorn 64. Voor de bewoonsters van het hofje is er ook een achteringang aan de Teylershofjesstraat.