Hofje van de 21ste eeuw
Hoe het Gravinnehof ontstond…
De gemeente Haarlem nam in 1990 samen met stichting Haarlemse Hofjes het initiatief om een architectuurprijs uit te schrijven om te komen tot een nieuw te bouwen ’21ste eeuws hofje’. Dit nieuwe Haarlemse Hofje zou gebouwd moeten worden op het voormalig parkeerterrein tussen Gravinnesteeg en Helmbrekerssteeg. Dolf Floors maakte het winnende ontwerp. Het college van regenten van het Sint Jacobs Godshuis verklaarde zich bereid om opdrachtgever te worden om het winnende ontwerp te realiseren.
Nieuw hofje krijgt historische Haarlemse ouders
In de voorbereiding benaderde de regenten van het Godshuis de Stichting Hofjes Codde en Van Beresteyn met de vraag om gezamenlijk het hofje te bouwen en te exploiteren. Deze stichting schiet in Haarlem wel vaker te hulp en zit doorgaans goed bij kas. Het ‘college van regenten van de Stichting Hofjes Codde en Van Beresteyn‘ kwam met een positief antwoord. In 1995 kon Stichting Gravinnehof worden opgericht. Doel van deze kersverse hofjesstichting is “een hofje te stichten waar ouderen zo lang mogelijk in staat zijn in hun eigen omgeving te blijven leven”.
Het Gravinnehof tegenwoordig
De appartementen zijn gebouwd als seniorenwoningen langs een aan de andere zijde ommuurde tuin. Hierdoor is toch het idee van een ‘binnentuin’ ontstaan. In het Gravinnehof zijn tien tweepersoons- en zestien eenpersoonsappartementen. Opvallend is de prachtige plafondschildering van Gijs Frieling bij de ingang van het hof. Op 7 mei 2001 heeft opende Prinses Margriet de Gravinnehof officieel. In tradiotionele hofjesstijl wordt deze opening jaarlijks op of rond 7 mei herdacht met een ‘preuve’.
Toegang tot de Gravinnehof
Spaarne 100/102, alleen op zaterdags tussen 12.– en 14.00 uur te bezoeken. Op andere momenten kun je vanuit de Gravinnesteeg de binnentuin in kijken.