’n Hofje als Hobby
Met slechts vier huizen en de bescheiden binnentuin is het Bruiningshofje één van de kleinste hofjes van Haarlem en van Nederland.
Het hofje is waarschijnlijk rond 1610 door Jan Bruininck Gerritz gesticht op de toenmalige Ossenmarkt (nu Botermarkt). Waar veel andere hofjes werden gesticht door kinderloze rijkaards is dit hofje meer ontstaan als familiehobby die eeuwen voortduurde. Jan Bruining wist meerdere percelen te vergaren tussen de Gasthuisstraat en een steegje naar de Ossenmarkt. Het hofje is lange tijd eigendom geweest van de nazaten van de stichter die er schijnbaar veel plezier aan beleefden wat blijkt uit de vele giften en legaten aan het hofje. Later werd het eigendom van de Doopsgezinde Gemeente van het Vlaams blok dat ook een hofje bestierde op het Klein Heilig Land.
Voordelig hofje met oude bewoonsters
Oorspronkelijk waren er zes huisjes voor zes oude vrouwen van de Doopsgezindegemeente die naast vrije (gratis) woning ook preuves trokken. In 1788 waren de preuves stuivers per week en met Pasen en Hartjesdag (een feestdag die op de derde maandag in augustus voornamelijk in Haarlem en Bloemendaal werd gehouden, en in delen van Amsterdam, met name rond het Haarlemmerplein en in de Jordaan) ontvingen ze een extra uitkering. Daarnaast kreeg elke bewoonster jaarlijks twintig ton turf, twee vaatjes boter van twintig pond, twee zakken aardappelen, twee hemden, gratis medische zorg en tezamen een halve zak zout. Het was dus een voordelig hofje om in te wonen en dat was mogelijk dankzij de vele giften van nazaten van de Stichter. Uit een bewaard gebleven overzicht van bewoonsters blijkt dat de gemiddelde leeftijd bij overlijden 74 jaar was. Uitschieter was Josyntje Kasaer die in 1735 stierf op de leeftijd van bijna 102 jaar.
Het hofje is gerenoveerd in 1936 waarbij de twee huisjes links van de ingang bleven behouden en de vier huisjes rechts volledig werden vervangen door twee nieuwe huisjes. Een ander huisje dat aan het steegje grensde werd bij het hofje getrokken zodat het hofje toen vijf huisjes telde. In 1978 volgde opnieuw een renovatie waarbij in 1978 het aantal huizen afnam van vijf naar vier. De tuin was lange tijd schilderachtig ingericht als soort mini-kasteeltuintje met klassieke buxusstruiken. Recent zijn deze vervangen door nieuwe aanplant.
Toegang
Adres: Botermarkt 9, De toegang ligt goed verscholen en iets naar achteren tussen de terassen en de overdekte fietsenstalling op de markt.
Het hofje is doordeweeks te bezichtigen tussen 10.00 en 17.00 uur.
Zaterdag en Zondag gesloten voor publiek!